Tem 302014
 
 30/07/2014

Çok sayıda sigortalı  borçlunun dört gözle beklediği Torba yasa dün Meclis Genel kurulunda kabul edildi. 160 maddeden oluşan torba yasa tasarısında pek çok af bulunuyor. Torba yasada Bağkur affı- SSK affı- Vergi affı ve öğrenim kredisi affı yer almaktadır. TBMM’de kabul edilen Torba yasaya muhalefetten destek gelmedi. Torba yasaya ilişkin tüm detayları sizlerle paylaşıyoruz;

EMEKLİNİN BORCU SİLİNCEK

Meclis’te görüşmeleri tamamlanmak üzere olan torba yasa; emeklileri, yaşlı vatandaşları ve engellileri de sevindirecek. Bu 3 kesimin devlete olan borçları da yasa kapsamına alındı. Özellikle 65 yaş üstü yaşlılık maaşı alanlara çeşitli sebeplerden dolayı fazla yapılan ödemeler geri alınmayacak. Bu konuda binlerce vatandaş mağdur olmuş ve kapılarına gelen hacizle sıkıntıya düşmüştü. Yine aynı şekilde engelli maaşı alanlara yapılan yersiz ödemelerin de geri alınmasından vazgeçiliyor. Böylece bu vatandaşlar rahat bir nefes almış olacak. Tasarıda ayrıca, çalışan emeklileri sevindiren bir madde de yer alacak.

TAKSİT İMKANI GELİYOR

Düzenleme, çalışan emeklilerden veya kendi işini yapan emeklilerden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi ile ilgili. Yapılandırılacak borçlar kapsamında bu kesintiler de bulunuyor. Böylece milyonlarca emekliyi zora düşüren bu borçların da faizleri ve gecikme cezaları silinerek, ana para yeniden yapılandırılıp taksite bölünecek. Emekliler borçlarını 18 taksit ve 36 ay vadede ödeyecek.

YÜZDE 15 KESİNTİ YAPILIYOR
Emekliler eğer kendi adlarına bir işyeri açar ya da şirket ortağı olurlarsa maaşlarından yüzde 15 oranında kesinti oluyor. Bunu kuruma bildirmeyen emeklilere ise toplu olarak borç çıkarılıyor. Başka bir şirkette sözleşmeli olarak çalışan emeklinin maaşından kesinti yapılmıyor.
Torba yasa ile birlikte devlete borcu olanlar rahat bir nefes alacaklar. TBMM Plan Bütçe Komisyonunda benimsenen ve Genel Kurulda da ele alınacak olan torba yasa tasarısı ile birçok cezanın, ana para ya da faiz borçları silinmiyor.

Sade vatandaş tarafından anlaşılması güç olan, önergelerle genişleyen ve teknik terimlerle çok karmaşık hale gelen tasarıyı Gazeteport sadeleştirdi.

İşte devletin tahsilinden vazgeçtiği alacaklar:

– 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelerilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları.

– 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından; 30 Nisan 2014 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından, 30 Nisan 2014 tarihinden önce, askerlik, Karayolları, Milletvekili Seçimi, Karayolları Trafik, Mahalli İdareler, Halkoylaması, Karayolu Taşıma, Nüfus Hizmetleri, Radyo ve TV’lerin Kuruluş kanunları gereğince verilen idari para cezaları.

– Vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden önce olduğu halde ödenmemiş bulunan; adli ve idari para cezaları ile Petrol, Şeker, Milli Korunma, Sermaye, Fon Hesapları, Maden, Denizcilik kanunları gereği alınan paylar, asli ve feri amme alacaklarından kesinleşmiş ve vadesi geldiği halde ödenmeyen alacakların ödenmemiş kısmı ile bunlara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi amme alacakları, belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla, alacaklara bağlı faiz ve gecikme zammı gibi amme alacaklarının tamamı.

MOTORLU TAŞIT ve 120 LİRALIK CEZALAR

Bu kapsamda ödenecek motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye bağlı kesilen vergi cezaları ve bunlara bağlı gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacakları yerine, bu düzenlemenin yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ait olduğu taşıt için, bu düzenleme hükümlerinin ihlal edilmemiş olması koşuluyla ödeme süresi sonuna kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun ilgili hükmü uygulanmayacak.